Un analist de politică externă explică exercițiile militare ale rușilor: ‘Suntem în fața unor presiuni făcute în mod specific pe populația României’

0
218
Analistul de politică externă Iulian Chifu a comentat eventualele exerciții militare rusești din zona României. El este de părere că aceste intenții trebuie gândite în termenii războiului psihologic și nu trebuie exagerată amploarea lor.

Surse militare au declarat pentru ziarul Adevărul că aviaţia militară rusă a trecut la antrenamente dedicate pentru a avea un succes cât mai mare într-o eventuală misiune de atac asupra scutului antirachetă de la Deveselu. Concret, „cazarma care găzduieşte această unitate americană a fost reprodusă la scară 1/1 din materiale uşoare, iar piloţii se pot perfecţiona în condiţii cât mai apropiate de cele reale”, au explicat sursele citate.

Iulian Chifu este de părere că trebuie să ne uităm cu mai mare atenție cine și ce declară în mod real.

„Noi ar trebui să o gândim în termenii războiului psihologic. Nu e vorba neaparat de o chestiune fantastică. O armată sau un stat când vrea să atace un anumit obiectiv nu anunță din timp că face exerciții, că o pregătește  sau că mai ridică avioane. Suntem în fața unor presiuni făcute în mod specific pe populația României. Este un război de natură psihologică în care vedem în mod periodic astfel de acțiuni. Nu este săptămână în care să nu existe un oficial – de data aceasta sunt surse militare neprecizate -. Suntem în acest zgomot constant care produce o amenințare constantă astfel încât populația să intre sub această presiune psihologică în așteptarea că populația va presa decidenții să facă nu știu ce. Evident că sunt copilărisme. Vă dați seama că deciziile care țin de politică externă și de apărare, cum e și scutul de la Deveselu, nu se rezolvă când cineva amenință sau face presiune pe populație. Sunt politici care nu se schimbă de la o zi la alta. (…) Să nu uitați că baza de la Deveselu este bază americană. Din acest punct de vedere calculele sunt mult mai complexe și a ajunge la o asemenea situație este foarte dificil. În schimb, pentru a face presiuni psihologice și știri în mass media sunt legitime. Trebuie să ne uităm cu mai mare atenție și pe surse și pe ce declară în mod real și ce înseamnă în mod real acolo”, a declarat Iulian Chifu în direct la postul de televiziune B1TV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here